1984 – George Orwell

Pentru ca nu m-am putut decide despre ce sa scriu si am inceput si reinceput sa scriu, m-am decis sa va zic simplu despre efectele unei carti.

Nu sunt prea multe carti care sa imi provoace cosmaruri, dar 1984 de George Orwell si 5 ani la Auschwitz de Wieslaw Kielar fac parte dintre ele . Prima, m-a vizitat in somn chiar acum cateva zile si mi-am amintit ca nu am cam povestit nimanui despre ea.

Poate o stiti, e un clasic, 1984 de George Orwell.

Pe scurt, as putea zice ca personajul principal, Winston Smith, ne povesteste ce se intampla. Este anul 1984, sau cel putin asa se zice, pentru ca nimic nu e sigur, doar ce zice Partidul si Big Brother este corect. Winston locuieste in Londra, oras din Oceania, care se afla in razboi cu Eastasia sau cu Eurasia, depinde de cum zice Big Brother. Totul se intampla dupa un razboi nuclear care pare ca a avut loc prin anii 50. Ce m-a uimit pe mine a fost felul cum erau manipulate mintiile poporului, chiar daca acum 5 minute erau in razboi cu Eastasia si scandau mesaje impotriva lor si peste tot erau afise anti Eastasia peste 5 minute puteau sa fie in razboi cu Eurasia si aliati cu Eastasia si sa dea vina pe „fratie”(fratia este o presupusa grupare care lupta impotriva lui Big Brother) pentru afisele cu razboi impotriva celorlalti. Cumva mergea. La fel erau modificate de la o zi la alta ziare, rapoarte, poze, filme ca sa fie conform Big Brother, deoarece ce zicea el era adevarat.

Winston stie ca ceva nu este in regula, de cativa ani el este constient ca ce se intampla este modificat permanent si ca le este maniplulata gandirea, il ajuta si faptul ca el lucreaza la Ministerul Adevarului, locul unde se modifica ziarele, rapoartele, pozele etc ca sa corespunda „adevarului”. La un moment dat el adera acestei „fratii”, prin intermediul unui membru de partid, O’Brien sau cel putin asa crede. Fratia nu exista fizic, nimeni nu cunoaste nimic din ea, inafar de un manual nu exista nimic. Cum se termina povestea? asta nu mai zic.

Eu am fost dezamagita de firul actiunii, dar profund impresionata de geniul lui Orwell, cum a gandit el tot sistemul, cum l-a provestit, impresionant.

Unul din cuvintele „inventate” de George Orwell pentru 1984 e doublethink, concept care presupune acceptarea ca adevarate a doua concepte contrare, adica cam ce facem noi cu stiinta si religia.

Recomand cartea pentru felul cum e scrisa, pentru nostalgia cartilor bine scrie si pentru acea senzatie de „ woau, cum poate mintea omului sa fie manipulata si uite de unde s-au inspirat comunismul si multe filme” .

Ce am visat eu pana la urma? Ca eram Winston si am visat de la inceput cartea pana la partea in care e in inchisoare si asta dupa o luna de cand am terminat cu cititul ei.

si un link- dojo, ca ea m-a inspirat sa citesc 1984

articolul a fost scris in cadrul Internshipului 2.0

2 Replies to “1984 – George Orwell”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *