Persuasiune de Jane Austen

Anne Elliot e fiica lui Sir Walter, un om cam încrezut și cam obsedat de faptul că e baron(falimentar) și care își iubeste mai presus de orice mândria și fiica cea mare, Elizabeth.  Cum citisem pe undeva, familia Annei  e un fel de Collins(Mândrie și prejudecată), sunt la fel de…lipsiți de mainiere și bun simț și faini ai grandoarei.  Pe lângă Elizabeth, Anne mai are o sora Mary, cea mai mică, care e deja căsatorită cu Charles Musgrov.

Din cauza datoriilor prea mari pe care le-au strâns ei trebuie să se mute din Kellynch Hall în Bath(loc care nu îi prieste Annei, dar nimeni nu ține cont de parerea ei sau de ea, nimeni  înafar de Lady Russel, o tanti maiestoasă, dar care mie nu mi-a placut, dar fără ea nu aveam povestea, daca nu își băga ea coada între Anne și… era happy end de la prima pagina).

Kellynch Hall se face să fie închiriată de Admiral Croft si sotia acestuia Sophie Croft, care se face să fie exact sora Capitanului Wentworh, iubirea din tinerețe a Annei, și cu care acesta a fost logodită, dar persudată(prostită) de Lady Russell a pus punct logodnei fiindcă el nu avea avere și nici prespective. Între timp Captitanul Wentworth a devenit bogat ( mai bogat ca Mr Darcy), asta în urmă expediților cu vaporul.

Anne pleacă la sora ei  Mary unde îl reîntalnește pe Captain Wentworth care își caută nevastă și le face curte surorilor mai mici a lui Charles. În timpul petrecut pe acolo Anne își dă seama cât de mult îl iubește defapt pe Wentworth, dar suferă, ea și ceilalți fiind convinși ca Wentworth este îndrăgostit de Henrietta Musgrove.

Cumva lucrurile se așează și Anne pleacă la Bath, unde îl cunoaște pe verișorul ei, acel verișor care trebuia să se căsătorească cu Elizabeth, sora mai mare a Annei, dar care acuma îi face curte Annei și aceasta relativ se opune, dar nu prea, deoarece o căsătorie cu Mr. Elliot ar face-o dinnou stăpână pentru totdeauna pe casa în care a crescut, Mr. Elliot fiind moștenitorul de drept a tot ce aparține lui Sir Walter, inclusiv a titlului de Baron.

Și restul în carte/film(2007). E interesant cu cine ramane Anne și cum ajunge acolo. Filmul e mai catchy, dar și cartea e frumoasă.

image source

7 Replies to “Persuasiune de Jane Austen”

  1. Bravo ție! Eu mai am două capitole și mă scap de ea. Relația mea cu Jane Austen cred că se termină aici că singura care m-a încântat a fost ”Emma”.

    1. deci nu ne prea potrivim la preferinte literare :)) asa ca nu cred ca are rost sa iti imprumut leaganul pisicii ca am dubii ca iti va place

  2. Tocmai am terminat de citit Jane Eyre si sper ca in curand sa ma apuc de o carte de Jane Austen. Persuasiune, Emma, depinde ce gasesc prin biblioteca mamei.
    Din review-ul tau am citit doar primele 3 paragrafe, nu vreau sa aflu ce se intampla ca apoi imi pierd interesul. 🙂

  3. am citit toate romanele de jane austen si in special m-au atras “Persuasiune”, care prezinta tipajul unei fete gingase, plapinde ca unui ghiocel in timpul primaverii friguroase, dar sa nu uitam de curajul si verticalitatea acestei flori(precum si al eroinei Anne Eliot) de a aparea prima in ingheturile cele mai mari cind rozele si toate celelate flori se ascund. Anne Eliot prezinta o chintesenta de bine-crestere, bun-simt si empatie. aceste calitati o fac remarcabila. a doua carte mi-a placut destul de mult este faimoasa “Mindrie si Prejudecata”. este absolut extraordinara. alnic ca nu o trecem la scoala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *