Gladiole in gradina ta

Eu stau la tara, asta nu cred ca mai e un secret. Daca stau la tara se intelege ca am gradina de legume, dar am si gradinuta de flori(bine si in casa am o gramada de flori, dar in special de cele de afara vreau sa zic azi). In gradinuta de flori am cam de toate, trandafiri, gladiole, iarba, alte flori al carui nume nu il stiu, crini, narcise, zambile si niste urme de ghiocei. Cele mai spectaculoase dupa parerea mea sunt gladiolele. Pentru ca is mari si colorate si tin destul de mult. Nici ingrijirea lor nu e chiar asa mare bataie de cap, dar totusi au nevoie de putina atentie. Niste ingrasaminte organice acolo nu le strica.

Pe scurt despre cum trebuie sa aveti grija de gladiole:

Exista 3 feluri de gladiole (bine, exista peste 250, dar asa mai generala clasificare e 3) – pitice, mijlocii sau inalte. Mie nu prea imi plac cele inalte ca au peste 120 cm, prefer cele pitice – au intre 50-70cm si poti sa le pui intr-un buchet. Cred ca is si cele mai des raspandite prin gradinutele veciniilor.

Lumina : Gladiolele au nevoie de lumina, se dezvolta si la umbra, dar nu infloresc la fel de frumos ca cele tinute la lumina.

Temperatura : Nu trebuie sa fie ridicata, fie ca e vorba de cea din sol sau cea din aer. Daca e prea mare cladura nu se vor deschide toti bulbii, iar cei deschisi vor fi decolorati. Preferabil sa fie partial insorit locul unde se tin.

Umiditate: Sunt sensibile la seceta, deci trebuie udate vara foarte bine.

Cum le plantam : Plantarea lor se poate face incepand cu luna martie daca e mai cald. Se sapa la o distanta de 20 cm adancime, iar bulbii se pun la o adancime de 10 cm in pamant si de preferat la o distanta de 20-30 cm unul de altul. Toamna tarziu se scopt bulbii de gladiole din pamant si se pastrreaza in hartie pana primavara cand se replanteaza iar.

Daca nu tine faza cu gradinuta de flori, poti oricand planta trifoi rosu.

Comments

comments

Leave a Reply