Frankenstein de Mary Shelly

Ce stiam eu despre Frankenstein e diferit de ce am descoperit in carte si sincer, preferam versiunea de Hollywood, cu Igor si curent si fulgere si etc.  Am vrut sa zic si cu doctor nebun, dar aia e si in carte. Adica stii, cine te-a pus la munca?! Si nici nu ne zici cum ai reusit, inafar ca ai fost un profanator de morminte.

Dar sa o iau usor. Dr. Frankenstein(asta stiam, ca e el Dr. Frankenstein si nu creatura e Frankenstein, ci asa s-a adaptat numele) e un baiat care are de toate, iubire, o familie frumoasa si un viitor perfect in fata. Si mai are si o putere de invatare mare si o curiozitate imensa, si in urma studiilor sale descopera misterul vietii si il pune in practica si peticeste faimoasa si groaznica(el zice asa) creatura. Restul povestii e despre cum fuge de creatura si apoi dupa creatura. So no Igor.

Problema mea e …e plictisitoare cartea. Plus ca nu sunt deloc deacord cu atitudinea doctorului. Zice ca arata perfect, inaltime, muschi, culoarea pielii, totul e frumos, a cautat el anume sa fie si apoi cand o „porneste” (undeva la el in spatele camerei de dormit era laboratorul, dar in mijocul orasului si aproape de omenire, nu in varf de deal cum e prin filme si deci, insist, fara fulgere si Igor), dar el descrie creatura fara viata ca aratand perfect, ca dupa sa fie ingrozit de ea si sa fuga de ea. Hei, tu ai creat-o, e responsabilitatea ta!

Mai e si partea cu creatura e inteligenta (?) si invata franceza si citeste si are simt estetic…(?). Stiinta mea nu functioneaza aici, a dead body with a brain that functions? Si a cui personalitate o are creatura? Ca in carte e personalitatea ei, nu a vre-unei parti din corp.

DA spoiler next!

Sarmana creatura, atata zic, cu un tata asa egoist, cred si eu ca se transforma intr-un killer, aparent, fara suflet. Ca el suferea mai mult ca victimile, si a devenit killer din cauza doctorului care e egoist si iresponsabil. Asa a ramas singur si moare pe un vapor inconjurat de straini, na Frankenstein, in loc sa ii faci o partenera… Macar creatura are onoare si se sinucide dupa ce ii moare tatal(nu de mana lui)

Merita citita pentru lejeritatea textului, dar nu mi-a oferit ce asteptam de la faimoasa poveste. Si interesant cum a interpretat Hollywood cartea.

4 Replies to “Frankenstein de Mary Shelly”

  1. Am citit-o si eu acum ceva timp si am fost cam dezamagita. Dupa atatea filme si desene animate cu Frankenstein, ma asteptam la cu totul altceva.

  2. daa, am citi-o și eu demult, ce uimită am rămas că de fapt nu pe creatură o cheamă așa….eu mă așteptam să fie o carte horror, ahahahaha. e ușsor de citi cum ai zis și tu, parcă mi-am extras niște citate care mi-au dat puțin de gândit, dar nu mai știu acum ce și cum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *