Priest 2011

Directed by: Scott Charles Stewart

Actori: Paul Bettany in rolul lui Priest, a mai jucat in The DaVinci Code in rolul lui Silas, Karl Urban in rolul lui Black Hat, a mai jucat in Lord of the Rings, era Eomer, Maggie Q si Christopher Plummer

Un film care imi aminteste de multe alte filme. De prea multe, si chiar nu pot zice vai ce original esti. Dar pana la partea aia, prezint putin actiunea.

Filmul incepe cu prezentarea conflictului existent de secole dintre vampiri si omenire. Vampirii erau mai tari, dar oamenii aveau soarele de partea lor, sau cel putin se bazau pe asta. Insa nu a fost suficient ca sa se apere de vampiri asa ca s-au retras sub protectia si zidurile bisericii. Dupa un timp a fost descoperita arma suprema, Preotii (aveau puteri speciale), care au luptat impotriva vampiriilor, i-au invins si i-au izolat in rezervatii. (la partea asta imi aminteste de Equilibrum, si acolo aveau unitati speciale, care se aflau sub tuteala statului si care erau foarte bine pregatiti, defapt si cum sunt filmate luptele in Priest imi aminteste mult de Equilibrum)

Dupa ce au luptat cu vampirii si amenintarea a disparut, biserica ipotetic amenintata de puterea Preotiilor decide sa desfaca ordinul, ceea ce duce la aparitia unor Preoti care nu se pot reintregra in societate. (seamana cu decretul Papal din 1312 pentru desfacerea Ordinului Templier, din exact acelasi motiv)

Reala poveste incepe cu o familie care in timpul cinei este atacata de o armata de vampiri, iar fata acestora este rapita. Mama este omorata, iar tatal grav ranit, tatal este fratele lu al nostru Priest. Seriful din acea zona vine la Priest sa ii ceara ajutorul sa recupereze fata. Orasul Catedralei, capitala oamenilor, seamana, iar, foarte mult cu Equlibrim, intunecat si plin de mesaje si imagini ale bisericii. „Faith, Hope, Sequrity”, chair avem si o faza asemanatoare cu cea cand toti din oras la o anumita ora isi injecteaza substanta aia ciudata in gat, aici, in Priest, toti se opresc din ce fac si isi fac cruce.

Seriful incerca sa il convinga pe Priest sa vina cu el, insa fara succes, Priest simte nevoia sa ceara aprobarea bisericii, aprobare pe care nu o primeste, evident, deoarece Biserica nu credea ca mai exista vampiri si ca seriful se inseala defapt. Previzibil ca Priest calca juramantul facut bisericii si pleca impreuna cu Hicks(seriful, Cam Gigandet) in cautarea fetei.

Am uitat sa zic ca Priest avea un vis despre Sola Mine unde era un stup, unul din cele mai mari, de vampiri. In vis el nu reuseste sa isi salveze un coleg care este tras inapoi in stup si crezut mort. Zis presupus, pentru ca el a devenit vampir si el e in spatele atacului la fratele lui Priest.  Scopul lui este de a distruge, cu ajutorul noii armate de vampiri, orasele si biserica, ok, omenirea, dar ma intreb cu se vor hranii daca omoara pe toti? Oh, well..

Interesant e ca vampirii sunt creati de o regina, care ii depune(ca pe albine, furnici si alte cele) si totusi ei traiesc in sicrie. Si isi fac stupul din excremente.

Gata cu povestea. Cel mai mult m-au enervat conversatile banale, dar foarte banale.

„Fata  – Ce esti?
Black Hat – Biserica ne invata ca ochii sunt oglinda sufletului .Si un vampir care nu si-a dezvoltat
ochii, e o creatura fara suflet care trebuie sa  fie eradicata. Si eu am vazut ce suflet are un vampir.
Si trebuie sa-ti spun ca e mult mai frumos decat al oricarui om.
Acum, intreaba-ma iar ce sunt. Eu sunt stapanul marii. Eu sunt valul care spala aceasta lume murdara. „

Da ce?!! Deci ce esti si ce legatura are sufletul cu marea si valul si…deci totusi ce esti? Cam asa am ramas eu dupa conversatia aceasta  plina de invatamante.

Deci imi mai aminteste de Tron – motocicleta si cum arata orasul in spate cand iasa din oras
Lord of the Rings – statuile de la intrarea in Wasteland
Clint Eastwood in Unforgiven – Black Hat, adica vampirul uman, fost preot, daca te uiti la el cu acel „palton” si palarie
Starwars – ferma unde locuia fratele lui Priest parca e ferma de pe Tatoine
Van Hellsing – cum  „apar” vampiri

Nota mea 6/10.

Nu e un film rau, e doar un film nu chiar original, cel putin nu pentru mine. Poate exagerez cu asemanarile, dar eu cand am fazut alea, aia a fost primul lucru ce mi-a venit in cap.

Merita vazut, dar nu e mindblowing, cum ma asteptam, dar e ok. Mi-a placut mult de Paul Bettany, a jucat bine, chiar daca a fost tot timpul incurntat. Sper la mai multe filme cu el, parea credibil aici.

O intrebare am totusi, de ce nu era soare in Capitala?

12 Replies to “Priest 2011”

  1. Orasele era Citadele inchise din vremea razboiului cu vampirii.. deci acoperite. De aia nu era soare. Erau invincibile insa daca un tren ticsit de vampiri se infiltra.. nu era chiar bine fara soare.

    1. aaa asa da makes sens, chiar daca din cum e filmat nu prea pare ca e acoperit sau nu in felul cum imi imaginez eu ca e acoperit

    1. nu mai zii la nimeni :P, dar sincer nu am nici o rabdare sa invat, bine ca sunt ultimile examene….ever

  2. Ce mă bucur că ai scris despre filmul ăsta… Ai mare dreptate. Și chiar așa, de ce nu era soare în capitală… într-o lume a vampirilor? :)) O săptămână mi-a luat ca să văd Priest de la început până la capăt… 😐

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *