Cartea ceaiului – Okakura Kakuzo

Titlu: Cartea Ceaiului/ The Book of Tea
Autor: Okakura Kakuzo
Numar pagini: 128 la Nemira
Anul aparitiei: 1906, a fost scrisa in era Meiji(Japonia)

Prima data am citit despre carte la Mihaela Anghel, care povesteste frumos despre carte si nu prea as avea ce sa mai adaug eu, dar incerc..

Trebuie sa zic de la inceput ca este probabil cea mai frumoasa carte pe care o detin! Nemira i-a facut o coperta tare frumoasa si continutul e fascinant.

Cartea e structurata pe mai multe capitole: Cupa umanitatii, scolile de ceai, taoismul si budismul zen, camera de ceai, aprecierea artei, florile, maestrii de ceai.

Capitolul care mi-a placut cel mai mult este cel despre taiosm si budismul zen, in sfarsit am citit si eu o lectura care le defineste clar si le diferentiaza la fel de clar, clar pentru mine…

Nu e nici o lectura grea, dar nici una usoara si se savureza bine cu o cana de ceai verde langa..(Zen Chai de la Teekanne ar fi o buna optiune) si neaparat in liniste..

pag 19 ” in spiritul politetii caracteristice, ne indeamna sa spunem numai ceea ce trebuie, nici un cuvant in plus” – asta e un sfat bun de urmat

pag 24 ” umoristii occidentali n-au intarziat sa combine aroma glumelor lor cu cea a ceaiului, pentru ca acesta din urma nu are aroganta vinului, nici stangacia cafelei, care pare sa fie prea constienta de propria importanta si nici inocenta copilareasca a unei cesti de cacao”

pag 43 “calea ceaiului este, de fapt, taoism sub acoperire”

pag 53 “Taoismul accepta lumescul asa cum este el si, spre deosebire de budism sau confucianism, incearca sa gaseasca frumusete in lumea aceasta plina de griji si suferinte.”

“taoismul – <<arta de a trai in lumea aceasta>>, deoarece principala lui preocupare este prezentul – noi insine”

pag 56 “zenul afirma ca autorealizarea poate fi atinsa prin meditatie. Meditatia este una din cele sase cai prin care oamenii pot deveni insisi Buddha”

Ar mai fi de scris, dar e mult mai interesanta cartea

Later edit>  Top Secret organizeaza un concurs la ea pe blog. Premiul este cartea “Dansatoarea de Kabuki” de Sawako Ariyoshi, o completare numai buna la Cartea Ceaiului, cartea Dansatoare de Kabuki continand detali interesante din cultura japoneza.

Comments

comments

9 Replies to “Cartea ceaiului – Okakura Kakuzo”

 1. Am vazut-o si eu prin librarii, am rasfoit-o, cred ca o sa o cumpar acum 🙂

  1. @Richie o recomand cu drag si ma bucur ca a fost convingator articolul meu 😛

 2. Mie imi pare rau ca nu am citit cartea in lb romana. In engleza mi s-a parut mult mai dificila si am citit-o cu mai putin entuziasm. Este totusi o carte remarcabila, o recomand si eu tuturor.
  Am citit si “Dansatoarea de Kabuki”, mi-a placut, dar mai mult mi-a placut “Ultima imparateasa” si volumul ce urmeaza ‘Imparateasa Orhidee”, ambele aparute la Polirom (sunt despre ultima imparateasa a Chinei).

  1. @Mihaela well in engleza e originalul asa ca ai avut parte de varianta adevarata, nu cea indulcita de traducator, cred ca voi incerca sa o citesc si eu in engleaza

 3. da’ in final n-am inteles, e despre filosofia chineza sau despre ceai?

  1. @dAImon e despre ceai si explica cum calea ceaiului seamana pe taoism si zen si cum a influentat cultura japoneza 🙂 sau cel putin asta am inteles eu 😉

 4. […] Cartea ceaiului – Okakura Kakuzo […]

 5. […] – promptitudine si reduceri mari la carti. Eu am cumparat Cartea Ceaiului la 50% reducere, adica 20 lei cu tot cu transport si mai cumparasem si Stephen King cu 3 lei Orasul […]

 6. […] Sherlock Holmes/Memoriile lui Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle, Dune – Frank Herbert , Cartea Ceaiului – Okakura Kakuzo …si cateva carti despre stil din acest pachet de la Nemira(really helped a lot garderoba […]

Leave a Reply